Sjors & Job

Sjors van der Meer

Passie voor bomen, de natuur en het landschap, en voor boeken! Als ambachtelijke laatbloeier was de weg naar VersHout voor Sjors een pad met wat rare kronkels.

De basis voor het snijden met een mes leerde hij op de kwekerij van zijn vader. Het oogsten van een snijbloem heeft veel weg van het snijden in hout met de schilgreep. En, als je dan maar genoeg bloemen snijdt, dan gaat zo’n simpele beweging heel erg diep ‘in je systeem’ zitten.

Als het werk op de kwekerij gedaan was, had Sjors een favoriete kastanjeboom om in te klimmen. Die band met bomen en natuur wordt via een jeugd op het platteland dan net zo vanzelf ontwikkeld als die mesbeweging.

Dan de studie. Na een paar jaar fotoacademie lonkte de studie Tuin- en Landschapsinrichting aan de Hogere Agrarische School. Daar bleek dat hij de helft van zijn jeugd niet in een kastanjeboom had doorgebracht, maar in een Aeculus hippocastanum. Een exoot, die de plaats innam van de oorspronkelijke wilgen en elzen die in dat gebied van nature voorkomen. Sjors kreeg de kans nieuwe natuur te ontwikkelen en zijn kennis van flora en fauna flink uit te breiden tijdens een carrière als projectleider bij Natuurmonumenten..

Via wat zwerfbewegingen door Frankrijk en Nederland kwam Sjors in 2005 Job tegen. Die had ook wel wat met natuur, en met ambacht, en met mensen, en met bijlen. Zo kwam het dat ze na een paar jaar bedachten al deze zaken eens te combineren in ‘een workshop vershout bewerken’. De rest is ge- schiedenis.

Sjors woont in Zutphen en is vader van twee kinderen.

Job Suijker

Het waren de ‘enten’, boomherders, uit de boeken van Tolkien die in Jobs jeugd de eerste nieuwsgie- righeid naar bomen wekten. Vele jaren later raakte hij verder in de ban van bomen en bossen. Tijdens een bomenreis door Zuid-Engeland eind jaren 90 verdiepte zijn fascinatie voor de stokoude (taxus) bomen.

De liefde voor natuur, bomen, hout, hakken en vuur kreeg Job van zijn ouders mee. Elke vakantie werd al fietsend en kamperend doorgebracht. Zijn voorliefde voor het stoken van vuur kreeg een heel andere wending toen hij in een flits van inzicht ‘zag’ dat hij met een bijl ook hout kon bewerken in plaats van alleen maar kachelklaar maken. Een zoektocht naar een handgesmede bijl bracht hem ten slotte bij het Engelse ambacht van green woodworking. Hij was meteen verkocht. De eenvoud van het maken van nuttige dingen met handgereedschap in het bos was het helemaal.

Tijdens een sabbatical aan de westkust van Ierland begon een vershoutdroom vorm te krijgen. Hij zag een kans voor een vershout revival in Nederland. Anderen meenemen in de wereld van vershout, de eenvoud en het plezier van het werken in het bos werd zijn doel. Sinds 2011 geven hij, samen met vriend en collega Sjors van der Meer, workshops en cursussen vershout.

Job werkte voorheen als milieukundige.
In 2017 brachten hij en Sjors hun eerste boek Vershout uit. Dit boek is in 2018 in het Engels versche- nen bij Search Press onder de titel The Forest Woodworker.


Job woont en danst – een andere passie – met zijn partner Annelies in Zutphen.